Hello Hive family, in today's post, I will give a recipe for Black cabbage soup, a traditional dish of Ordu, my hometown, as we call it, borscht. The word beetroot is more commonly used there than black cabbage. When you go to other provinces of the Black Sea, you will hear more black cabbage than beetroot. Let's say this is the difference of my hometown :)
Beetroot is also known as sugar beet in other parts of Turkey and is known for making feed for animals from sugar or waste. But it is a completely different vegetable from what we call beetroot here. While ours looks like a green leafy vegetable, sugar beet is a product known as a root vegetable.
Of course, it is a unique flavor that brings the smell of my hometown to Urfa. You know there is a phrase that is common among young people, "I shoot bullets for it, I eat bullets", although it is ''kekocan'' word (street talk for people with ridiculous attitudes), it is really delicious for those who grew up eating this dish.
If you wish, let's move on to our recipe.
I did not benefit from any site in the recipe, I completely interpreted it myself as much as I saw from my mother and grandmother.
Anyway, it normally gives more flavor when it is in it; things like beans, corn, potatoes were unique to me because they were not at home. But be sure it was good :)
Ingredients
1 vineyard of black cabbage
1 medium carrot
1 handful of bulgur
3 tablespoons corn flour
For the sauce
1 teaspoon chili powder
1 teaspoon black pepper
Half a tablespoon of tomato paste
Half a tablespoon of pepper paste
How to make black cabbage soup?
I took out the kale that I had previously put in the freezer and let it melt a little bit.
Since I was very hungry, I chopped it finely without melting it too much.
I washed the chopped cabbage well and put it in a deep pot.
Then I finely grated 1 medium-sized carrot and added it to the pot.
I added 1 bowl of washed bulgur on top.
It doesn't matter whether you put boiling water or cold water, I filled the pot with enough water to slightly exceed the size of the ingredients in the pot and turned on the stove.
I also added salt according to my taste.
I boiled it this way until the water boiled and the ingredients were ready to eat.
When it reached the consistency to be eaten by tasting it, I added 3 spoons of corn flour into it and mixed it and distributed the flour well so that it would not clump.
In this way, I boiled it for 10 minutes and prepared the sauce.
For the sauce, I put tomato paste, chili powder and black pepper on the hot oil in the pan and cooked it.
I poured the cooked sauce into the soup and mixed it.
My soup, flavored with sauce, was ready to eat.
We also prefer corn bread to eat with it. But since it is a bit difficult to make it and there is a waiting and fermentation period, I prepared something like a small, thin bread-like cornmeal pancake, not like bread.
For this, 3 tablespoons of cornmeal,
1 teaspoon baking powder,
1 pinch of salt,
1 tea glass of water to make it like pancake batter
Mix these ingredients well. Fry the mixed dough in a small pan with a little oil. Our beautifully cooked bread is ready to eat.
I hope you liked my recipe, but a word of advice for those who are going to try it, if you first eat it from someone who knows this dish, I am sure your first impression will be more positive. I am waiting for those who are on their way to the Black Sea, your black cabbage soup and corn bread are waiting for you to be eaten!
TR
Merhaba Hive ailesi, bugünkü postumda kendi memleketim olan Ordu'nun geleneksel bir yemeği olan Karalahana çorbası tarifi vereceğim, bizim deyişimizle pancar çorbası. Bizim oralarda karalahana demektense pancar sözcüğü daha yaygın kullanılır. Karadeniz'in diğer illerine gidildiğinde pancar kelimesini değil de karalahanayı daha çok duyarsınız. Bu da memleketimin farkı diyelim :)
Aynı zamanda pancar Türkiye'nin diğer bölgelerinde şekerpancarı olarak anılır ve şeker ya da atığından hayvanlara yem yapılmasıyla bilinir. Ama bizim oradaki pancar dediğimiz besinden tamamen farklı bir sebze. Bizimkinin görünüşü yeşil yapraklı bir sebzeyken , şekerpancarı kök sebze olarak bilinen bir ürün.
Tabi ki benim anlatacağım kendi memleketimin kokusunu Urfalara kadar getiren eşsiz bir lezzet. Bir tabir vardır ya hani gençler arasında yaygın olan ''Onun için kurşun atar, kurşun yerim.' , her ne kadar kekocan bir kelime de olsa gerçekten bu yemeği yiyerek büyüyenler için çok lezzetlidir.
Dilerseniz tarifimize geçelim.
Tarifte herhangi bir siteden yararlanmadım tamamen annemden, babannemden gördüğüm kadarıyla kendim yorumlayarak yaptım.
Zaten normalde içinde olunca daha da lezzet veren ; fasulye, mısır, patates gibi şeyler de evde olmadığı için bana özgü oldu. Ama emin olun güzel oldu :)
Malzemeler:
1 bağ Karalahana
1 orta boy havuç
1 avuç bulgur
3 yemek kaşığı mısır unu
Sosu için:
1 tatlı kaşığı tozbiber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Karalahana Nasıl Yapılır?
Önceden buzluğa koyduğum lahanayı çıkartıp , biraz erimesini sağladım.
Çok acıktığım için fazla eritmeden güzelce ince ince doğradım.
Doğradığım lahanayı güzelce yıkayıp , derin bir tencereye koydum.
Sonra 1 orta boy havucu ince ince rendeden geçirip tencerenin üzerine ekledim.
1 Kasede yıkadığım bulguru da üzerine ekledim.
İster kaynar su koyun ister soğuk fark etmez, tencerenin içindeki malzemelerin boyunu azıcık geçecek kadar suyla doldurup ocağın altını açtım.
İçine damak zevkime göre tuzunu da ekledim.
Bu şekilde su kaynayıp içindekiler yeme kıvamına gelene kadar kaynattım.
Tadına bakarak yenilecek kıvama gelince içine 3 kaşık mısır ununu ekleyip ve karıştırıp iyice unu dağıttım ki topaklanmasın.
Bu şekilde de 10 dakika kaynatıp üzerine sosunu hazırladım.
Sosu için tavada kızgın yağın üzerine salça, toz biber ve karabiberi koyup pişirdim.
Pişen sosu çorbanın içine dökerek karıştırdım.
Sosuyla lezzetlenen çorbam yemeğe hazır hale geldi.
Yanında yemek için mısır ekmeği de tercih ediyoruz biz. Ama onu yapmak biraz zor olduğundan ve bekleme, mayalanma süresi de olduğundan ekmek gibi değil de mısır unu krebi gibi küçük , ince ekmekimsi bir şey hazırladım.
Bunun için de 3 yemek kaşığı mısır unu,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 tutam tuz,
Krep hamuru gibi olması için de 1 çay bardağı su
Bu malzemeler güzelce karıştırılır. İyice karıştırılan hamur küçük bir tavada az yağla kızartılır. Güzelce pişen ekmeğimiz yemeğe hazır.
Umarım tarifimi beğenmişsinizdir, ama denecekler için bir tavsiye önce bu yemeği bilen birisinden yerseniz ilk izleminiz eminim daha olumlu yönde olacaktır. Karadeniz'e yolu düşenleri beklerim , karalahana çorbanız ve mısır ekmeğiniz sizi bekliyor yenmek için !