Hello friends. Today I want to tell you about the Great Mosque of Hatay, which is one of my memories. This mosque is located in the center of Hatay. Those who go to Hatay know that the place where the bridge is located on the Asi River flowing through the middle is called Köprübaşı Mevki. Hatay Künefe is located directly opposite him. This is already the busiest place in the city, the most central place. There is already a Great Mosque next to Hatay Künefe. Such mosques are always found in a central place in history. So, this used to be the main center of the city.
Merhaba arkadaşlar. Bugün size Hatay hatıralarımdan biri olan Ulu Camii hakkından bahsetmek istiyorum. Bu cami Hatay merkezde bulunuyor. Hatay’a gidenler bilir ortasından akan Asi Nehri’nin üstünde bulunan köprünün olduğu yere Köprübaşı Mevki deniyor. Onun da tam karşısında Hatay Künefe yer alıyor. Zaten şehrin en işlek yeri en merkezi yeri burası. Hatay Künefe’nin yanında da zaten Ulu Camii var. Böyle camiler tarihte hep merkezi bir yerde bulunur. Demek ki eskiden de burası şehrin ana merkeziymiş.
Many cities have such historical great mosques. Among the places I have Decamped to, there are great mosques or central mosques in many cities such as Erzurum, Kayseri, Kırşehir, Sivas, Konya. Already in history, the city was built around mosques. The mosque was opened as the first need, then other shops or things were opened according to the need. I think this is the case in Hatay as well. This mosque, like other mosques, dates back to ancient times. You understand this much better by looking at its walls. Because its walls tell you the history in which he lived. Of course, it would have told its history even better if it had not been restored, but if there is no restoration, there is no restoration. This historical monument was a building belonging to the Mamluks, but it is not known when it was built as a date. We understand how much importance the mosque, which has a hammam and madrasas next to it, attaches to education. Of course, the bath is also a feature of the Turks. There used to be a lot of baths in the center of the cities. This shows how much we care about cleaning. I am saying this information based on the article describing the history of the mosque, which is also in the photo.
Birçok şehrin böyle tarihi ulu camileri bulunuyor. Gittiğim yerler arasında Erzurum’da, Kayseri’de, Kırşehir’de, Sivas’ta, Konya’da gibi bir çok şehirde ulu camiler ya da merkezi camiler bulunuyor. Zaten tarihte camilerin etrafına kurulurmuş şehir. İlk ihtiyaç olarak cami daha sonra diğer dükkanlar veya ihtiyaca göre şeyler açılırmış. Hatay’da da bu durum böyle olmuş diye düşünüyorum. Bu cami de diğer camiler gibi tarihi eskilere dayanıyor. Bunu duvarlarına bakarak çok daha iyi anlıyorsunuz. Çünkü duvarları size yaşadığı tarihi anlatıyor. Tabiki restorasyona uğramasa daha da güzel anlatırdı tarihini ama restorasyon da olmazsa olmuyor. Bu tarihi eser Memlüklüler’ait bir yapıymış ama tarih olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Yanında bir hamam ve medreseler bulunan caminin eğitime ne kadar önem verildiğini anlıyoruz. Tabi hamam da Türklere ait bir özellik. Şehirlerin merkezinde eskiden çok fazla hamam bulunurmuş. Bu da ne kadar çok temizliğe önem verdiğimizi gösteriyor. Bu bilgiler fotoğrafta da bulunan caminin geçmişinin anlatıldığı yazıdan hareketle söylüyorum.
When we examine the inside of this mosque, we understand that it is not very big. It may even seem very small at first. But I think that was the need at the time. It has a large courtyard as a courtyard. It's nice to have a historical fountain inside. Of course, as in all our other historical monuments, the entrance door and the ornament embroidered on it are very magnificent in this historical work of ours. Our culture has given sufficient importance to the doors separately, and I think the reason for this is to emphasize the splendor of the structure.
Bu caminin içerisini incelediğimizde çok fazla büyük olmadığını anlıyoruz. Başta çok ufak bile gelebilir. Ama zamanında ihtiyaç bu kadarmış diye düşünüyorum. Avlu olarak geniş bir avlusu var. İçerisinde tarihi şadırvan olması güzel. Tabiki diğer bütün tarihi eserlerimizde olduğu gibi bu tarihi eserimizde de giriş kapısı ve üzerine işlenen süsü çok ihtişamlı. Bizim kültürümüz kapılara ayrı yeten önem vermiş bunun sebebi de yapının ihtişamını vurgulamak olduğunu düşünüyorum.