En Kullanışlı 10 PeakD Özelliği

in #hive-1633993 years ago

Geçen ay yayınlanan güncelleme üzerine 2 farklı post paylaşmıştım. Bunlardan birinde güncellemeyi değerlendirdim ve diğerinde beğendiğim bir özellik olan taslak paylaşımının nasıl kullanılabileceğini anlattım. Daha sonra @peakd tarafından yeni bir geliştirme duyurusu yapıldı. Taslak paylaşımı özelliğini test etmek ve diğer dillerde yazan kullanıcıların katkıları hakkında geliştirmeler yapabilmek için @peakd.writers hesabını paylaştı. Bu postu hem bu özelliğin denenmesine katkı sağlamak için hem de sevdiğim PeakD özelliklerini Türk topluluğuna anlatmak için hazırlıyorum.

Peak.png

1. Koleksiyon Oluşturma

Koleksiyon oluşturma özelliği en sık küratörler tarafından kullanılan bir özellik. Ben de rehber niteliğinde hazırladığım eğitici içerikleri bir koleksiyonda toplamayı düşünüyorum. Aşağıdaki örnekte yazar topluluk tokenlarının whitepaperlarının derlendiği bir post hazırlamış. Bu bir post olarak görünüyor. Postun içinde ise diğer postlar sıralı halde bulunuyor. Koleksiyonu oluşturan yazar blogların orjinalinden gelir elde edemez doğal olarak. Ancak kürasyonu hazırladığı için harcadığı emeğe karşılık olarak postuna oy alabilir veya postuna tip bırakılabilir.

image.png

2. Geri Sayımlı Post

Özellikle topluluk konulu yarışmalar ve etkinliklerde kullanılması çok işlevsel olan bir özellik bu. Post paylaşımı yapıldığı esnada "advanced" seçenekleri açılarak bu özelliğin kullanım kısmına gelebilirsiniz. Son tarihi ve saati girdikten sonra postu paylaştığınızda postta bir geri sayım olacaktır. Örnek resimde gördüğünüz gibi postun en altında bir geri sayım aracı var. Bu sayım aracı postun üst kısmında da var. Aynı zamanda blog içinde değilken de üzerinde bir sayaç olduğunu görebilirsiniz. Aşağıdaki postta etkinliğin bir süresi olduğundan bahsediliyor ve bahsi geçen süre postta da sayaç olarak belirtiliyor.

image.png

3. Crosspost/Repost Yapma

Bu özellik postları bir profilde veya bir topluluk sayfasında yeniden paylaşabilme imkanı sunuyor. Konusu gereği o topluluk sayfasında paylaşılmayı hak eden fakat yazaarı tarafından o etiket kullanılmayan postlarda kullanılması oldukça faydalı. Aynı zamanda Twitter'da alıntılı retweet özelliğinin bir benzeri denebilir. Bir yazı hakkında kendi kitlenize yorumunuzu paylaşmak istediğinizde yorumunuzu postun altına yazmak yerine crosspost ederek üstüne yazabiliyorsunuz. Aşağıdaki örnekte PeakD hakkında yazılan bir blog PeakD resmi sayfası tarafından bir yorumla yeniden paylaşılmış olduğunu görüyorsunuz.

image.png

4. Portfolyo Oluşturma

Bu özellik özellikle sanatçılar için çok kullanışlı bir özellik. Sanat eserlerinin bloglar arasında görüntülenmesi daha zayıf olacaktır. Ancak herbiri kendi kapak resmiyle ayrı bir sayfada bulunduğunda blog postlardan ayrı bir önem göreceklerdir. Ayrıca blog paylaşımlarına da devam eden bir yazar olarak müşterilerim portfolyo sorduğunda direkt olarak verebileceğim bir link var. https://peakd.com/@sonfecisinan/portfolio. Şu anda boş hatta kapalı olsa da derli toplu bir portfolyo sunumu için çok kullanışlı. Yine koleksiyon postları gibi eğitim serileri de burada paylaşılabilir fakat burası daha çok tek blog üzerine ilerlenebilecek bir kısım.

image.png

5. Listeler

Listeleme özelliği feed yani taymlayn kısmının özelleştirilmesi için oldukça kullanışlı. PeakD zaten anasayfada görüntülenecek içerik bakımından zengin seçenekleri olan bir platform fakat liste oluşturma özelliği ile kullanıcılara kendi kategorilerini oluşturma imkanı da sunuyor. Örneğin ben geliştiricilerin ve platfomların profillerini ayrı ayrı listeledim. Bu sayede Discord kullanmama gerek olmadan hengi platfom en sonr ne yenilik yapmış hangi geliştirici neler ortaya çıkarmış bakabiliyorum. Takip etmeden de kişilerin paylaşımlarına bakabilme imkanı sunması bakımından da ayrıca güzel. Hater tayfanın bunu seveceğini düşünüyorum. Sevmedikleri yazarları takip etmeden takip edebilirler bu özellik sayesinde. Sadece haterlar değil stalkerlar da bu özelliği sevecektir.

image.png

6. Başa Tutturma

Aşağıdaki görselde postların hepsinde ana etiketin olduğu kısma bakarsanız en üsttekinde etiket yok. Onun yerine "pinned" yazdığını görürsünüz. Bu etiketi olmadığı anlamına gelmiyor. Başa tutturulan gönderiyi belirtmek için öyle bir yola gidilmiş. Başa tutturulmuş postlar genellikle önemli ve demirbaş postlar için kullanılır. Twitter kullananlar bilirler, bio kısmına sığmayan veya sürekli değişime uğrayan bazı duyurular tweet olarak atılır ve sonra başa tutturulur. Burada da aynı mantık geçerli. Herkesin mutlaka görmesini istediğiniz postlarınızdan birisini başa tutturabilirsiniz. Bu kendinizi tanıttığınız post da olabilir yardım topladığınızdan bahsettiğiniz bir post da olabilir.

image.png

7. SMT Cüzdanı

PeakD üzerinden cüzdan sekmesine geçtiğinizde çeşitli cüzdan yönetimlerine olanak sağlayan bir panelle karşılaşırsınız. Burada Hive Wallet, Hive Engine Wallet, Games, Exchanges ve Services olarak göreceğiniz farklı token yönetim alanlarına erişirsiniz. Hive cüzdanında stake, unstake, delegasyon, birikim yapma gibi seçenekler diğer tüm platformlarda bulunuyor. PeakD cüzdanında ise bunun yanında SMT'lerinizi de aynı şekilde yönetebiliyorsunuz. Token yönetimi için özellikle Tribaldex veya Hive-Engine içine girmeniz gerekmeden buradan gerekli işlemleri yapabilirsiniz.Stake, unstake ve delegasyon işlemlerinizi kolayca buradan yapabilirsiniz.

image.png

8. Payouts Sayfası

Benim en sık kullandığım özelliklerden birisi. Önümüzdeki 1 hafta içinde ne kadarlık bir kazancın Hive cüzdanıma yansıyacağını merak ettiğimde kolayca bu kısımdan görebiliyorum. Bunun için ayrı bir araç veya site kullanmama gerek kalmıyor. Geçen 7 gün boyunca paylaştığınız bütün postlar en yüksek getirisi olandan en düşük getirisi olana doğru sıralı şekilde bu sayfadan görüntülenebilir. Bu özelliğin sadece Hive token için geçerli olduğunu belirtmek istiyorum. Zamanla bu özelliğe diğer tokenlar da eklenirse daha güzel olabilir. Tabii ki her token kazanç sistemi farklı olduğu için bu biraz zor olacaktır. Aşağıdaki grselden benim 7 günlük kazancıma bakabilirsiniz. Hiç kazanmamışım :(

image.png

9. BeeChat

Bu özellik birçok sosyal medya platformunda ilk başta olmayıp sonradan eklenen bir özellik. Örneğin Instagram yıllarca DM olmadan kullanıldı ama sonrasında yan aracı hizmetler kullanılarak Instagram kullanıcıları birbirleriyle mesajlaşabildi. Şu durumda Hive içinde mesajlaşabilmenin tek yolu yorum olarak yazmak veya cüzdandan token yollayarak mesaj iletmek. Token yollayarak kriptolu/gizli şekilde mesaj iletmenin de bir yolu var fakat buna başka bir post değiniriz. PeakD aracı bir hizmet olmadan doğrudan site üzerinden mesajlaşabilmeyi kolaylaştıran bir yöntem olarak ChatBee'yi siteye entegre etmiş. Ben de daha önce kullanmamıştım, postu hazırlarken denedim.

image.png

10. Yazar Belirtme

Çok sayıda yöneticisi veya editörü olan bir sayfanın yönetimi hakkında PeakD oldukça güzel imkanlar sunuyor. Topluluk odaklı bir platform olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Her yenilik çalışmasında mutlaka topluluk sayfalarına yarayacak bir özellik açıklıyor. Toplulukların genelde birden fazla yazarı olur. Benefaktor ödülü ayarlama özelliği her platformda olsa da postu kimin hazırladığını her platformda belirtemiyoruz ve göremiyoruz. Eskiden bu postun içinde belirtilirdi fakat artık paylaşım öncesinde yazar ayrı bir kısma yazılıyor. Aşağıda gördüğünüz gibi yazar ismi postun en üstünde ayrıca belirtiliyor.

image.png

Umarım bu özellikleri öğrenmek işinize yararlı olur. Aslında değinmek istediğim başka özellikler de var fakat tek postta derlemekte zorlandım. İlerleyen zamanlarda bu özelliklerin teker teker kullanımlarına de değinebiliriz farklı özellikleri de konuşabiliriz.

Bu postta olmayıp da sizin beğendiğiniz veya kullanımını merak ettiğiniz bir özellik varsa yorumlarda belirtin. İlerleyen zamanlarda diğer özelliklerine değinirken özellikle merak edilen özelliklere odaklanacağım. Yorumlar arasından seçtiğim 1 kişiyle 1 SBI paylaşacağım. Son katılım Cumartesi 23.59 (SBI: ömürlük upvote)


All Links: Sinan İşbaran
Discord: sinan#5858