Hello everyone.
Today, I will try to briefly introduce a musical instrument that is mostly seen in Anatolia and mostly found in regions belonging to the Alevi-Bektashi culture.
Herkese merhabalar.
Bugün sizlere daha çok Anadolu’da görülen ve daha çok Alevi-Bektaşi kültürüne mensup bölgelerde rastlanan bir müzik enstrümanını kısaca tanıtmaya çalışacağım.
BALTA SAZ/AX BAGLAMA (AX FORM BAGLAMA)
This instrument, which is one of the oldest structures of the baglama family and little known by the society, is made entirely by hand. It got this name because the hull of the instrument physically and visually resembles an ax.
Bağlama ailesinin en eski yapılarından biri olan ve toplum tarafından az bilinen bu enstrüman tamamen elle yapılmaktadır. Enstrümanın teknesi fiziksel ve görsel olarak baltayı andırdığı için bu ismi almıştır.
Its boat appears smaller than other moorings. It is different from other baglamas in terms of structure and due to the difference in tone.
Teknesi diğer bağlamalara göre daha küçük yapıda görünür. Yapısal olarak ve ses tınısının farklılığı sebebiyle diğer bağlamalardan farklıdır.
Although it is more known in some provinces in Eastern Anatolia, it has attracted more attention in recent years due to the interest of musicians and their search for various sounds, and it is produced by baglama producers in other regions of Turkey.
Doğu Anadolu’daki bazı illerde daha çok bilinmekle birlikte son yıllarda müzisyenlerin ilgilisi, çeşitli ses ses arayışları dolayısıyla daha çok ilgi görmekte ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de bağlama yapımcıları tarafından üretilmektedir.
It is known that the boat of this instrument, which can be produced from many tree species, is often produced from mulberry wood. Its boat is made by carving the tree, which is divided into four, with special cutters, and it has a narrower appearance compared to other baglamas.
Bir çok ağaç türünden üretilebilen bu enstrümanın teknesinin sıklıkla dut ağacından üretildiği bilinir. Teknesi, dörde bölünen ağaç özel keserlerle oyularak yapılır ve diğer bağlamalara göre daha dar bir görüntüsü vardır.
No polish is applied to the chest board of the instrument. However, the other parts are polished by applying a specially prepared mixture called "Gomalak".
Enstrümanın göğüs tahtasına hiçbir cila sürülmez. Ancak diğer kısımları “Gomalak” adı verilen özel hazırlanmış bir karışım sürülerek cilalanır.
The number of curtains is less than the known baglama types. Although it is often known as 12 frets, it can be produced in different fret numbers. It only plays tampered notes. Traditionally, it is played by hand in the baglama order and without the use of a plectrum(pick).
Perde sayısı bilinen bağlama türlerinden daha azdır. Sıklıkla 12 perdeli olarak bilinmesine rağmen farklı perde sayılarında üretilebilir. Sadece tampere ses notaları çalar. Geleneksel olarak, bağlama düzeninde ve mızrap (pena) kullanılmadan elle çalınır.
Pinmapple link:
Nurhak
I also met “Balta Saz” in 2017. During our trip to Malatya province with my elder brother @veliozdemiroglu, we went to Nurhak district of Kahramanmaraş province to meet the baglama maker, Mehmet Solak, whose name and where he lived with difficulty.
Ben de “Balta Saz” ile 2017 yılında tanıştım. Büyük kardeşim @veliozdemiroglu ile birlikte Malatya iline yaptığımız seyahatimizde, ismini ve nerede yaşadığını güçlükle öğrendiğimiz bağlama yapımcısı Mehmet Solak usta ile tanışmak için Kahramanmaraş ili Nurhak ilçesine gittik.
He made us very welcome. We chatted for a long time, he informed us and introduced the instruments he made. I would like to share with you a short video that I took while giving us information about the ax baglama.
Kendisi bizi gayet hoş karşıladı. Uzun süre sohbet ettik, bizi bilgilendirdi ve yaptığı sazları tanıttı. Bize balta saz ile ilgili bilgi verirken çektiğim kısa bir videoyu sizlerle özel olarak paylaşmak istiyorum.
Together with my older brother @veliozdemiroglu, we asked him to make one "Ax Baglama" for us. Most of the photos I shared belong to the ax baglama made by Mehmet Solak. There is a Lotus flower symbol on his chest, which symbolizes eternity and, in some beliefs, God.
Büyük kardeşim @veliozdemiroglu ile birlikte kendisinden bize birer adet “Balta Baglama” yapmasını istedik. Paylaştığım fotoğrafların büyük kısmı Mehmet Solak’ın yaptığı balta saz’a aittir. Göğsünde sonsuzluğu ve bazı inançlarda tanrıyı simgeleyen Lotus çiçeği sembolü vardır.
I hope I have given you good information about a different instrument, which is not very well known outside of Anatolian culture.
Thanks in advance for your likes and comments. See you later…
Umarım size Anadolu kültürü dışında çok bilinmeyen, farklı bir enstrüman ile ilgili güzel bilgiler verebilmişimdir.
Beğeni ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler. Görüşmek üzere…
If you want to listen to a music performed with this instrument, you can visit the post titled "This Lie World I Came to Come" shared by my older brother @veliozdemiroglu.
Bu enstrümanla icra edilmiş bir müzik dinlemek isterseniz büyük kardeşim @veliozdemiroglu tarafından paylaşılan “Şu Yalan Dünyaya Geldim Geleli” isimli gönderiyi ziyaret edebilirsiniz.
I am sharing the musical performance of an instrument that produces similar sounds in the same form but differently designed for you to listen to.
Aynı formda ancak farklı şekilde tasarlanmış benzer sesleri veren bir enstrümanın müzik icrasını da dinlemeniz için paylaşıyorum.