Hello everyone. I'm starting to get used to the Hive. @trliste is holding a nice contest. My friend @happymannn and my sister @yagmurzamani invited me. I also wanted to participate in the competition. I hope it will be a fun contest for everyone.
I got up early today morning. And today I decided to visit the museum. Then I decided to visit the Sabuncuoğlu Şerafettin Medicine and Surgery Museum called Bimarhene in Amasya. The place I call Bimarhane was used as a hospital in the past. They were treating normal patients and psychological patients with music. In addition, there are the originals and first versions of the instruments and materials used in normal medicine and surgery. I will share photos from this trip.
First of all, I want to show you the entrance door, it has a really magnificent and majestic door.
When we go inside, an inscription appears on the left.
Then we enter the rooms. Materials and tools used in medicine appear immediately. All very interesting.
The tools in this image were used for the treatment of otolaryngological diseases.
There are a lot of materials and tools for various diseases. There are general surgical instruments and various instruments to operate.
He finds various plants and the areas where they are used in this room. It was treated with herbs. Of course, it is still used today. There are many types of plants.
Here they showed Sabuncuoğlu Şerafettin making medicine. People get excited when they see sculptures like this.
When we enter the next room, there are musical instruments used to treat psychological patients and those with other disorders. For example, the drum.
There are various kinds of musical instruments. They were treating psychological patients with music and the sound of water.
There are writings on the wall showing which music maqam is good for which disease and cures it.
Many diseases were cured with the music performed by playing these makams. It's a really nice museum. It's amazing how effective music can be.
There are human sculptures making music in the square of the Bimarhane.
These sculptures are a very well thought out detail.
When we move to the next room, there is a statue of Sabuncuoğlu Şerafettin while he was treating his patient.
Yıldız Hatun, the founder of Bimarhane, is also depicted in the images on the wall.
Finally, there is a botanical garden outside this very beautiful historical building. In this garden, there are plants and trees used in treatment at that time. They raised them one by one.
They wrote the names of the grown plants on the signs. They also wrote the benefits on the signs. It's very well thought out.
It has enchanting images. We really got goosebumps while walking around. That's it for our trip in this museum. That's all I have to show you, see you in my next post.
Good luck to all the participants who worked hard for the competition. Also, as far as I've learned and seen, @damla works hard. I also thank him. I also want to invite those who did not participate in @trliste's contest. I'm new here yet. People I know have also participated in the competition. Good luck everyone.
TR
Herkese merhaba. Hive'a alışmaya başlıyorum. @trliste güzel bir yarışma düzenliyormuş. Beni arkadaşım @happymannn ve ablam @yagmurzamani davet etti. Ben de yarışmaya katılmak istedim. Herkes için keyifli bir yarışma olur inşallah.
Bugün sabah erkenden kalktım. Ve bugün müze gezme kararı aldım. Sonra Amasya’da bulunan Bimarhene adında Sabuncuoğlu Şerafettin Tıp ve Cerrahi Müzesine gezmeye karar verdim. Bimarhane dediğim yer eskiden hastane olarak kullanılıyormuş. Normal hastaları ve psikolojik hastaları müzik ile tedavi ediyorlarmış. Bunun yanında normal tıp ve cerrahide kullanılan aletlerin ve malzemelerin orijinalleri ve ilk halleri bulunuyor.Size bu gezimden fotoğraflar paylaşacağım .
İlk olarak giriş kapısını göstermek istiyorum gerçekten çok ihtişamlı ve heybetli bir kapısı var.
İçeriye girdiğimiz zaman sol tarafta bir yazı karşımıza çıkıyor.
Ardından odalara giriyoruz. Tıpta kullanılan malzemeler ve aletler karşımıza çıkıyor hemen. Hepsi çok ilgi çekici.
Bu görseldeki aletler, kulak burun boğaz hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılıyormuş.
Çeşitli hastalıklar için bir sürü malzeme ve alet var. Ameliyat etmek için genel cerrahi aletleri ve çeşitli aletler var.
Çeşitli bitkiler ve bunların kullanıldığı alanlarda buluyor bu odada. Bitki ile tedavi uygulanıyormuş. Tabi günümüzde de kullanılıyor. Birçok bitki çeşidi var.
Burada Sabuncuoğlu Şerafettin'i ilaç yaparken göstermişler. İnsan bu şekilde heykeller görünce heyecanlanıyor.
Bir sonraki odaya girdiğimiz zaman psikolojik hastaları ve başka rahatsızlığı olanları tedavi etmek için kullanılan müzik aletleri bulunuyor. Mesela tambur.
Çeşit çeşit müzik aletleri var. Psiklojik hastaları müzik ve su sesiyle tedavi ediyorlarmış.
Duvarda yazan yazılarda hangi müzik makamının hangi hastalığa iyi geldiği ve iyileştirdiğini gösteren yazılar bulunuyor.
Bu makamlar çalınarak yapılan müzikle bir çok hastalık tedavi edilmiş. Gerçekten çok güzel bir müze olmuş. Müziğin bu kadar etkili olması şaşırtıcı.
Tam Bimarhanenin meydanında müzik yapan insan heykelleri bulunuyor.
Gerçekten bu heykeller çok güzel düşünülmüş bir detay.
Bir sonraki odaya geçtiğimiz zaman Sabuncuoğlu Şerafettin’in hastasına tedavi uygularken yapılan heykeli bulunuyor.
Duvardaki görsellerde Bimarhanenin kurucusu olan Yıldız hatun da resmedilmiş.
Son olarak bu çok güzel tarihi yapının dışında bir botanik bahçe bulunuyor. Bu bahçede o zamanlarda tedavide kullanılan bitkiler ve ağaçlar yer alıyor. Hepsini tek tek yetiştirmişler.
Yetişen bitkilerin isimlerini tabelalara yazmışlar. Faydalarını da tabelalara yazmışlar. Çok güzel düşünülmüş.
İnsanı mest eden görüntüleri var. Gerçekten tüylerimiz diken diken oldu gezerken. Bu müzedeki gezimiz bu kadardı. Size göstereceklerim bu kadar bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Yarışma için emek veren tüm katılımcılara başarılar. Ayrıca öğrendiğim ve gördüğüm kadarıyla @damla çok emek veriyor. Ona da ayrıca teşekkür ederim. @trliste 'nin yarışmasına katılmayanları davet etmek istiyorum ben de. Henüz burada yeniyim. Tanıdığım kişiler de yarışmaya katılmış. Herkese başarılar.