Hello, friends. We are having very beautiful and sunny days. Many people are trying to spend most of their time outside of work to make the most of this beautiful weather. When I go out, it warms my heart to see children running and playing in the chirpy parks. I hope that such good weather will not harm us in other ways in the future.
Today I decided to create a new content. For a while I thought about what kind of content I would create. What should it be about? What should I talk about? I suddenly thought of my previous content. Most of the content I created before was about the places I travelled. When I rummaged through my photo archive, I noticed my photos of Tokat Mevlevihane Museum and thought I could promote this place.
Merhaba arkadaşlar. Çok güzel ve güneşli günler geçiriyoruz. Bir çok insan da bu güzel havaları değerlendirmek için işleri dışındaki vakitlerinin çoğunu dışarıda geçirmeye çalışıyor. Dışarı çıktığımda çocukların cıvıl cıvıl parklarda koşuşturup oynadığını görmek içimi ısıtıyor. Havaların bu kadar güzel geçmesi umarım ileriki dönemlerde bize başka yönlerden zarar vermez.
Bugün yeni bir içerik oluşturmaya karar verdim. Bir süre nasıl bir içerik oluşturacağımı düşündüm. Konusu ne olmalıydı? Nelerden bahsetmeliydim? Birden aklıma önceki içeriklerim geldi. Önceden oluşturduğum içeriklerin çoğu gezdiğim yerler ile ilgiliydi. Fotoğraf arşivimi biraz karıştırdığımda Tokat Mevlevihane Müzesi'ne ait fotoğraflarımı fark ettim ve burayı tanıtabilirim diye düşündüm.
Tokat Mevlevihane Foundation Museum is located in the centre of the city. The presence of the clock tower in the immediate vicinity shows us that the most central place of the city was chosen for this place. Religious places are already like this. They are usually located in central places so that everyone can easily reach them.
Mevlevihane is built on a large area and has an authentic structure. The history of this building, which resembles old administration buildings, is quite old. For the first time, a Mevlevihane was established here when Mevlana Celaleddin Rumi sent his student named Fahreddini Iraki to Tokat. However, after this building was burned and destroyed in the wars, the current building was built in the last periods of the Ottomans and was in operation for a long time. source
Tokat Mevlevihane Vakıf Müzesi, şehrin merkezinde bulunuyor. Hemen yakınında saat kulesinin bulunması bu mekan için şehrin en merkezi yerinin seçildiğini bize gösteriyor. Zaten dini mekanlar bu şekildedir. Herkesin kolayca ulaşabilmesi için genelde merkezi yerlerde bulunurlar.
Mevlevihane genişçe bir alana kurulmuş ve otantik bir yapıya sahiptir. Sanki eski yönetim binalarını andıran bu yapının tarihi oldukça eskidir. İlk defa Mevlana Celaleddin Rumi'nin, Fahreddini Iraki isimli talebesini Tokat'a göndermesiyle burada bir Mevlevihane oluşturulmuştur. Fakat bu yapı savaşlarda yakılıp yok olduktan sonra Osmanlıların son dönemlerinde şuanki yapı yapılmış ve uzunca bir süre faaliyette bulunmuştur. kaynak
A very different and mystical atmosphere prevails in the Mevlevihane. The sound of the ney playing inside and the smell of roses around create the impression that Mevlevi rituals are still being performed here. The dervishes made of beeswax and spinning Semâ thanks to a mechanism on their feet create the impression as if they were real.
Of course, there are not only wax dervishes in Mevlevihane. The realms in the mosque domes, instruments used in Sufism such as ney, kudüm and bendir, silk carpets woven in ancient times, candlesticks used in the lighting of mosques in ancient times, icazetnames and an old banner belonging to Tokat are also here.
Mevlevihane içerisinde çok farklı ve tasavvufî bir hava hakim. İçerde çalan ney sesi ve etraftaki gül kokusu sanki hala burada mevlevi ayinlerinin yapıldığı düşüncesini oluşturuyor. Bal mumundan yapılmış ve ayaklarında bulunan bir mekanizma sayesinde Semâ dönen dervişler de sanki gerçekmiş izlenimi oluşturuyor.
Mevlevihane içerisinde tabi ki sadece bal mumu dervişler yok. Cami kubbelerinde bulunan alemler, ney, kudüm ve bendir gibi tasavvufta kullanılan çalgılar, eski zamanlarda dokunmuş ipek halılar, eski zamanlarda camilerin ışıklandırılmasında kullanılan şamdanlar, icazetnameler ve Tokat'a ait eski bir sancak da burada bulunuyor.
Candlesticks: These were used to illuminate mosques by lighting candles in them when there was no electricity in the past.
Şamdanlar: Bunlar eskiden elektriğin olmadığı zamanlarda içlerinde mum yakılarak camilerin aydınlatılmasında kullanılıyordu.
Alem.
Ney and kudums. / Ney ve kudümler.
Old Silk Carpets. / Eski İpek Halılar.
See you in my next post. Take care of yourself 🙋♂️
Bir sonraki paylaşımımda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın 🙋♂️