Merhaba sevgili Trliste takipçileri. Bugünkü yazımızda üyelerin postlarındaki en sık karşılaştığımız sorunları ve çözüm önerilerini ele almak istedik. Bu yazıyı hazırlamamıza katkıda bulunan Trliste ailesine teşekkürlerimizi, sevgi ve saygımızı sunarız. 🌼
Hivewatchers Kuralları İle İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar
- En önemli konu içeriğin tamamının yazara ait olması. Yazı da görseller de size ait olmalı. Başka birinin içeriğini olduğu gibi ya da değiştirerek alıyorsanız mutlaka kaynak belirtilmesi lazım.
- Başkasının içeriğini değiştirmek o içeriği size ait yapmaz. Başkasının içeriğini translate aracıyla veya manuel çevirmek o içeriği size ait yapmaz. Her zaman kaynak belirtilmesi gerekir.
- Gerçek kişi, olay, yerlerle ilgili bilgiler kullanıyorsanız bunların bir kaynağı olmalı "Bu kale 1425 yılında yapıldı" ya da "Dünyadan aya mesafe şu kadardır" şeklinde açıklamalar yapıyorsanız kaynak belirtmelisiniz.
- Araştırma yaptım yazıyorum dediğiniz tüm konularda yararlandığınız kaynaklar kısmı olmalı.
- Başka kaynaklardan uzun uzun cümleler alıp postunuza yapıştırmanız önerilmez. Fikrinizi desteklemek amacıyla kaynak belirtip birkaç cümle alıntılayabilirsiniz.
- Daha önce yayınladığınız yazı ve görselleri yeniden yayınlamamalısınız. Bir fotoğrafı bir kere kullanıp ödül aldıysanız bir daha yeniden kullanmamalısınız.
- Eski içerikleri silip yeniden yayınlamak kesinlikle yasaktır.
- Aynı içeriği farklı dillerde yazıp farklı postlar yapılmamalı. Yapılırsa decline payout isteniyor.
- Ayrıca aynı mekanla ilgili çok benzer yazılar yazılması tekrarlanan içerik olarak görülebileceği için önerilmemektedir.
Tavsiye edilen ek kaynaklar: https://hive.blog/hive-150329/@damla/hive-in-yazilmis-ve-yazilmamis-bazi-kurallari
Görseller için Ruen'e Teşekkürler.
Görsellerle İlgili Sorunlar ve Çözümleri
- Görseller üyenin kendine ait olmalı. Kendimize ait olmayan tüm görseller için kaynak belirtmeliyiz.
- Yazılarımızda yararlandığımız görsellerin Creative Commons CC0 lisansı ile lisanslandığından emin olmamız gerekir. Pixabay.com, pexels.com gibi sitelerden bu tür görselleri bulabiliriz. Onları da kullandığımızda kaynak belirtiyoruz.
- Bir sitenin görsellerini kullanmadan önce Kullanım koşulları kısmına bakıp buna iznimiz olup olmadığından emin olmalıyız.
- Film dizi yazılarında mümkün olduğunca kullanımımıza izin veren görsellere yer vermeliyiz. https://wordpress.org/openverse/ adresinden bu tür görsellere ulaşabiliriz.
- Aynı fotoğrafı filtreden geçirip yeniden yayınlamamalyız. Örneğin renkliyi siyah beyaz yapmak gibi
- Bir görselden yeni bir görsel ürettiğimizse bunu belirtip orijinal kaynağı yazmalıyız.
- Çizim postlarında eğer başka bir görsele bakıp çizim yaptıysak yeni bir eser üretmiş olmuyoruz, sadece orijinalinin bir kopyasını ortaya çıkarmış oluyoruz. Mutlaka referans göstermeliyiz.
- Bir postta kullandığımız fotoğrafları veya diğer görselleri başka postta kullanmamalıyız. Ya da decline payout olarak işaretlemeliyiz.
- Kaynak belirtirken görsel yoluna değil görselin bulunduğu sayfaya yer vermeliyiz. Yanlış kaynak belirtme şekli:
[kaynak](https://images.pexels.com/photos/12671738/pexels-photo-12671738.jpeg)
Yanlış kaynak belirtme şekli:[kaynak](pexels.com)
Doğru kaynak belirtme şekli:[kaynak](https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/doga-mavi-cicek-papatya-12671738/)
Kısaca, kendimize ait olmayan her şey için kaynak belirtmeliyiz. Kaynak belirtmediğimizde "bu görsel benim" demiş oluyoruz.
Tavsiye edilen ek kaynaklar: https://hive.blog/hive-174695/@quantumg/lmac-school-public-domain-picture-sources-free-materials-for-creating-collages
Tercüme ve Yazım Yanlışları
- He/she hatalı kullanımı. Kadınlar için she erkekler için he kullanmamız gerekir.
- Bazı kalıplar olduğu gibi çevrilmez. Özellikle yemek isimlerinde çok fazla hatalı çeviriler ortaya çıkıyor. Yemek isimlerinin ingilizcelerinin arama motorundan araştırılıp yazılması önerilir.
- Yine yemek tariflerinde materials / fabrication gibi kelimeler yerine genel kabul görmüş terimler kullanılırsa daha profesyonel ya da kaliteli yazılar ortaya çıkabilir. Malzemeler için ingredients, yapılışı için directions gibi.
- Yine bir başka örnek eş kelimesini araçlar yanlış çevirebiliyor. Eşim yazmak yerine translate aracına karım ya da kocam yazarsanız daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.
- Yazılarda -da, - de gibi ekler ya da bağlaçların doğru yazılışı çeviri hatalarını minimuma indirecektir.
- Özel isimleri çevirmek yerine kelimeleri olduğu gibi bırakıp hedef kitlenin anlaması açısından dipnot gibi ek bilgilere yer verilebilir.
- Çeviriler tekrar Türkçe'ye çevrilip yanlışlar düzeltilebilir.
- Kalıplar ve karmaşık cümlelerin çevirisini konusunda tercüme araçları hala çok zayıf. Çeviri araçları için basit cümleler yazılabilir.
- Alternatif çeviri siteleri olarak turkceingilizce.gen.tr, tureng, sayhi denenebilir.
- Sözcük grupları, deyim ve cümle çevirileri için context.reverso.net tarzı sitelerden faydalanılabilir.
Yazım yanlışları ile ilgili en sık karşılaşan hatalarla ilgili:
- Noktadan ve virgülden önce değil sonra boşluk bırakılmasına özen göstermek gerekir.
- Yazılar kürasyon aşamasında gramer açısından kontrol edilmese de çok aşırı yazım yanlışlarına karşı dikkat etmekte fayda var. Yazım denetimi araçları kullanılabilir.
- Gramer kontrolleri için Grammarly tarzında eklentiler ve araçlar kullanılabilir.
Etiketlerle İlgili Sorunlar
- Bildiğimiz gibi Hive'da sonradan tribe projeleri ortaya çıktı. Bu projelerden bazılarının tagleri genel konulara eklenebiliyor bazılarıysa belirli bir konuya yönelik olmalı. Örneğin palnet neoxian cent pob vyb waiv gibi tagleri çoğu posta ekleyebiliyorken, leofinance sadece finansal konulara eklenebiliyor. Ya da foodie sadece yemekle ilgili postlara eklenmelidir gibi.
- Introduceyourself yeni gelenlerin kullandığı tag olduğu için bu tagi takip edenler bir hayli fazla. Amacı dışında kullanıldığında spam olarak algılanabiliyor.
- Yine photography / art gibi tagler kullanıldığında posttaki fotoğrafların veya eserlerin bize ait olması bekleniyor. Yani pixabay.com gibi bir siteden fotoğraf alıp postumuza eklediysek bu tür tagler kullanmamalıyız.
- Hive tagi sadece hive blockchaini ya da hive kripto parası ile ilgili konulara eklenebilir.
- Yazılarda şu anda #tr tag kullanım zorunluluğu yoktur. Ama postların görünürlüğünü artırmak amacıyla eklemeniz önerilir.
- Büyük kürasyon projeleri çoğunlukla taglerini ekleme şartı aramazlar. Bu yüzden gereksiz tag kullanmak yerine postlara tribe tagleri veya konu ile alakalı tagler eklenebilir.
- Bunların dışında toplulukların özel tagleri olabilir. Amacı dışında kullanmamaya özen göstermek gerekir. Aksi halde yazılar downvote/mute alabilir.
Kaynağımızın hazırlanma aşamasında katkıda bulunan başta @sudefteri @incublus @baycan @pinkfurby @princeofbeyhive @baboz @motivationrainn @baycan @videoaddiction @kirazay @akkann @mukadder @bilgin70 @tuba777 @uzercanan @emrebeyler @anadolu @motivationrainn @ezgicop @trouvaille @whyshy @mrpsiko olmak üzere tüm Hive Türkiye ailesine çabaları, sabır ve anlayışları için teşekkür ederiz. Tüm üyelerimize faydalı olması dileklerimizle.
Sevgilerle,
Trliste ❤️
Teşekkür ederiz...
Türkçe yazıları her daim destekleyen değerli witnesslarımız @emrebeyler ve @deathwing 'e sonsuz teşekkürler. 🌼 Witness oylarını vermeyen arkadaşlarımız varsa buradan oylarınızı vermenizi öneririz: https://wallet.hive.blog/~witnesses
Ayrıca, görseller için
- Trliste trail: https://hive.vote/dash.php?i=1&trail=trliste
- Trliste discord: https://discord.gg/Bt7ZkpFxfp