My New Discovery: Üsküdar Culture and Art Center / Yeni Keşfim: Üsküdar Kültür ve Sanat Merkezi

in #hive-1389759 months ago

Hello everyone, how are you, I hope everything is fine. I had a good rest after a busy Sunday and now I feel light as a bird 😅
I like to prepare posts at times like this. I am much more eager and enjoyable. Today I will talk about the exhibitions at the culture and art center in Üsküdar. I went to the mall a few days ago for shopping. While following the road on the navigation, I noticed Üsküdar Culture and Art Center on the map. So it was a bit of an unplanned trip. That's why I wanted to title it as my new discovery, especially upon @damla's topic suggestion. I have mentioned many times before about my interest and curiosity in culture and art. After visiting such places, I get new information and this makes me happy. I feel more equipped and knowledgeable.

Herkese merhaba, nasılsınız umarım her şey yolundadır. Yoğun bir pazar gününün ardından güzelce dinlendim ve şu an kendimi kuş gibi hafif hissediyorum. 😅
Böyle zamanlarda post hazırlamasını seviyorum. Çok daha istekli ve keyifli oluyorum. Bugün Üsküdar'da bulunan kültür ve sanat merkezindeki sergilerden bahsedeceğim. Alışveriş için birkaç gün önce AVM'ye gitmiştim. Navigasyondan yolu takip ederken harita üzerinde Üsküdar Kültür ve Sanat Merkezi'ni fark ettim. Yani biraz plansız bir gezi oldu. Bu yüzden başlığı özellikle @damla'nın konu önerisi üzerine yeni keşfim diye atmak istedim. Kültüre, sanata olan ilgimden ve merağımdan daha önce bir çok kez bahsettim. Böyle yerleri gezdikten sonra yeni bilgiler ediyorum ve bu beni mutlu ediyor. Kendimi daha donanımlı ve bilgili hissediyorum.

I would like to start with the painting of the goddess of mischief. I think there is no one who does not know the meaning of the word mischief. The figure in the work enters people's souls and tries to change their perceptions and thoughts. People who listen to the figure's messages become mentally ill. This situation can take people to the brink of suicide.
I would like to make a different interpretation by reducing the painting even more specifically. For no reason at all, we sometimes feel mentally and physically tired and exhausted. In such cases, we look for a way out, and if we can't find a way out, it can go to different points. What I want to say is that we can create an environment of mischief within ourselves with negative thoughts and wrong perceptions for no reason. In fact, we are the ones who will cure ourselves.
In the second part of the paragraph, I wanted to include a work under the name of the goddess of mischief. The two works do not have many similar features. In this work, in the same way, the subject of making people suicidal is tried to be handled. Differently, the snake just above the human head speaks of the war within the mind, of the spiritual deadlock of the human being. The bird on the left side talks about optimism and the need to approach things positively.

İlk olarak fesatlık tanrıçası tablosundan başlamak istiyorum. Fesat kelimesinin içerdiği anlamı bilmeyen yoktur sanırım. Eserde bulunan figür insanların ruhlarına girerek onların algılarını, düşüncelerini değiştirmeye çalışır. Figürün mesajlarına kulak veren insanlarda ruhsal olarak hastalığa kapılırlar. Bu durum insanları intiharın eşiğine kadar götürebilmektedir.
Tabloyu daha da özele indirgeyerek farklı bir yorumda bulunmak istiyorum. Hiçbir sebep yokken kendimizi bazen ruhsal ve fiziksel olarak yorgun ve bitik hissederiz. Böyle durumlarda bir çıkış kapısı arar ve eğer bir yol bulamazsak olay farklı noktalara kadar gidebilir. Anlatmak istediğim, herhangi bir sebep yokken olumsuz düşüncelerle, yanlış algılarla içimizde fesatlık ortamı yaratabiliriz. Aslında kendimizi tedavi edecek olanlarda yine bizleriz.
Paragrafın ikinci kısmında yine fesatlık tanrıçası adı altında bir esere yer vermek istedim. İki eserin birçok benzer özelliği bulunuyor. Bu eserde de aynı şekilde insanları intihara meyletme konusu işlenmeye çalışılmış. Farklı olarak insan kafasının hemen üstünde yer alan yılan, aklın içindeki savaştan, insanın ruhsal olarak çıkmaz bir hale büründüğünden bahsetmektedir. Sol tarafta bulunan kuş ise iyimserliği, olaylara olumlu yaklaşılması gerektiğinden bahsetmektedir.

When I first saw this work, I thought that they were trying to explain that fishing was done with spears in ancient times, but I was wrong. After reading the description, I immediately opened a different title about this work among my notes. What is really wanted to be explained here is the value given to fish, hunters and trees. Obviously, these are partially different concepts. The three are combined in a single work. The value given to trees is that they are a source of life, a source of oxygen for people. The value given to fish is that they are difficult to hunt and therefore valuable. The value given to humans is that without humans, the other two concepts are unnecessary. When the three come together, the cycle of life is tried to be explained. Totally my own thoughts. The deer antlers in the first photo symbolize abundance. This is an attempt to draw attention to the deer, which was an important game animal in the past. I guess there is no need to mention how hardworking the ant is. As far as I understand from the work, the diligence of the ancient Turks is tried to be conveyed here.

Bu eseri ilk gördüğümde eski dönemlerde mızrakla balık avının yapıldığını anlatmaya çalıştıklarını düşündüm ancak yanıldım. Açıklamayı okuduktan sonra hemen notlarım arasına bu eserle ilgili farklı bir başlık açtım. Burada asıl anlatılmak istenen balıklara, avcılara, ağaçlara verilen değer anlatılmak istenmiş. Açıkçası bunlar birbirinden kısmen de olsa farklı kavramlar. Üçü tek bir eserde birleştirilmiş. Kendimce şu şekilde bir yorumda bulundum. Ağaçlara verilen değer, insanlar için hayat kaynağı, oksijen kaynağı olması. Balıklara verilen değer, avlanmasının zor olması dolayısıyla kıymetli olması. İnsanlara verilen değer ise, İnsanın olmadığı zaman diğer iki kavramın gereksiz olması. Üçü bir araya gelince hayat döngüsü anlatılmaya çalışılmış. Tamamen kendi düşüncelerim. İlk fotoda bulunan geyik boynuzları bolluğu simgelemektedir. Eskilerde önemli bir av hayvanı olan geyiğe bu şekilde dikkat çekilmeye çalışılmış. Karıncanın ne kadar çalışkan bir canlı olduğunu sanırım belirtmeye gerek yok. Eserden anladığım kadarıyla burada eski Türklerin çalışkanlığı aktarılmaya çalışılmış.

The tree figure in this work expresses human health. My interpretation here is as follows: The green leaves of the tree symbolize a healthy and organized life. If the tree is well maintained, it means that its leaves will turn green, it will bear fruit and its trunk will be more durable. However, when it is neglected, the tree will dry up and its life will be shorter. The brown color also symbolizes this.
Therefore, if we take care of our own health, our life will be of better quality and we will live a beautiful life. I hope it was not a forced comment. 😄
The other piece expresses the term justice based on the scale at the top. Each symbol in the boxes represents different courts. Unjust people are excluded from the society, necessary penal procedures are applied and a more peaceful and quality life is desired. I made the following inference from the abundance of figures in the work. In ancient traditions, justice has manifested itself in almost every part of life.

Bu eserdeki ağaç figürü insan sağlığını ifade etmektedir. Burada benim yorumum şu şekilde: Ağacın yeşil yaprakları sağlıklı ve düzenli bir yaşamı simgelemektedir. Ağacın bakımı iyi yapılırsa yapraklarının yeşilleneceğini, meyve vereceğini ve gövdesinin daha dayanıklı olacağını ifade etmektedir. Ancak bakımsız olduğu zaman ağacın kuruyacağını, ömrünün kısalacağını ifade etmektedir. Kahverengi rengi de bunu simgelemektedir.
Dolayısıyla bizler kendi sağlığımıza dikkat edersek yaşantımız daha kaliteli olacak ve güzel bir hayat yaşayacağız. Umarım zorlama bir yorum olmamıştır. 😄
Diğer eser ise en üstte bulunan teraziden hareketle adalet terimini ifade etmektedir. Kutucukların içindeki her bir simge farklı mahkemeleri ifade etmektedir. Adaletsiz insanlar toplumdan dışlanarak, gerekli ceza işlemleri uygulanıp daha huzurlu ve kaliteli bir yaşam ortaya konulmak istenmektedir. Eserdeki figürlerin çokluğundan şu şekilde bir çıkarımda bulundum. Eski geleneklerde adalet, hayatın hemen hemen her yerinde kendini göstermiş.

One of the works that attracted my attention is "Kübey Hatun".
Kübey Hatun searches for different ways to contribute to the development of her children. She creates a milk source for them while they are in the womb. If you examine the work carefully, you will notice that the pomegranates on the branches symbolize the image of the baby in the womb. We understand from the tree of life at the bottom that the baby clings to life after the help of Kübey Hatun. It is really a different work...
I would like to dwell on the other work. Black and darkness are concepts that usually evoke evil. The creature symbolizing evil in the middle of the work wants to haunt and harm people. The black part is trying to explain this (especially at night) and the white part evokes clouds and day. In other words, it can deal with people and harm them not only at night but also during the day.

Dikkatimi çeken eserlerden birisi de "Kübey Hatun".
Kübey Hatun doğacak çocukların gelişimine katkıda bulunmak için farklı arayış içerisine girer. Anne karnındayken onlara süt kaynağı oluşturur. Eseri dikkatli incelerseniz dallardaki narların bebeğin anne karnındaki görüntüsünü simgelediğini fark edeceksiniz. Kübey Hatun'un yardımından sonra bebeğin hayata tutunduğunu alt kısımdaki hayat ağacından anlıyoruz. Farklı bir eser gerçekten...
Diğer eser üzerinde de durmak istiyorum. Siyah, karanlık genellikle kötülüğü çağrıştıran kavramlardır. Eserin ortasındaki kötülüğü simgeleyen yaratık insanlara musallat olup zarar vermek istemektedir. Siyah kısım bunu anlatmaya çalışıyor.(özellikle geceleri) Beyaz kısım ise bulutları, gündüzü çağrıştırıyor. Yani sadece geceleri değil gündüzleri de insanlarla uğraşıp zarar verebilmektedir.

Lastly, I would like to talk about the river goddess. Before the beginning of life, God gave the mermaid a different power and she dived into the sea. Thanks to this power, the mermaid gave soul and power to different creatures in the sea. Frankly, this work seemed very forced to me. Of course, it is necessary to master the mindset of that period. Maybe it is necessary to make a different interpretation from the work.
There were many artifacts in the museum, but I only shared with you the ones that caught my attention. Thank you for reading. See you soon.

Son olarak ırmak tanrıçasından bahsetmek istiyorum. Hayatın başlangıcından önce tanrı deniz kızına farklı bir güç vermiş ve deniz kızıda denize dalmıştır. Deniz kızı bu güç sayesinde denizin içindeki farklı canlılara ruh ve güç vermiştir. Bu eser açıkçası bana çok zorlama geldi. Tabi o dönemin düşünce yapısına da hakim olmak gerekiyor. Belki de eserden farklı bir yorum çıkarmak gerekiyor.
Müzenin içerisinde birçok eser bulunuyordu ancak ben sadece dikkatimi çekenleri sizlerle paylaştım. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Görüşmek üzere.

Sort:  

Çok iyi bir paylaşım olmuş, eserlerin fotoğrafını çekip göstermekten öte, sende uyandırdığı manaları bizimle paylaşman çok değerli 👌

Ağaçlara verilen değer, insanlar için hayat kaynağı, oksijen kaynağı olması. Balıklara verilen değer, avlanmasının zor olması dolayısıyla kıymetli olması. İnsanlara verilen değer ise, İnsanın olmadığı zaman diğer iki kavramın gereksiz olması. Üçü bir araya gelince hayat döngüsü anlatılmaya çalışılmış.

Bu yorumun çok güzel, ayrıca Kübey Hatun ve narlarla ilgili söylediklerin de. Bizimle paylaştığın için teşekkür ederim 🌻

Mükemmel bir keşif kanka. Eserlerin hepsi görüntü olarak yöresel eserleri çok iyi yansıtıyor. Yorumlama işini de iyi yapıyorsun. Bunların tarihine dair daha önce bir araştırma yapmış mıydın?

Kanka ilgi duyunca yorumlaması da keyifli oluyor. Tabi bazıları zorlama yorum ama önemli olan eserin bizde uyandırdığı etki. Tarihleri hakkında özel bir araştırma yapmadım kanka ama bir çoğu ilk Türk devletleri yıllarını anlatıyor.

Öncelikle tebrik ederim her 3 başlıkta da yazdığın için. Azmine hayranım gerçekten. Hepsi çok etkileyici. Özellikle fesatlık tanrıçasını ve eserle ilgili yorumlarını beğendim. Aynı şekilde diğerlerimi de incelemen ve kendince yorumlaman etkileyici olmuş. 🌸

Rica ederim Damla. Bu tür konularda eline su dökemem ondan eminim :))
Diğer başlıklar hakkında da paylaşımları sürdürmeyi düşünüyorum. İlgin ve alakan beni motive ediyor 🙂

Harika bir şekilde yorumlamışsın. Beynine sağlık @bilgin70. İlgiyle okudum yorumlarını. Bazılarını bazı açılardan yorumlayabilsem bile, herkesin bakış açısı farklı olduğundan, kullandığın bazı kelimeleri seçemezdim.

Yorumun beni çok mutlu etti, teşekkür ederim. Bakış açısı gerçekten çok önemli dediğin gibi. Esere hangi gözle bakarsan o bakış açısıyla kendinde bir anlam ifade eder. Önemli olan esere baktığında sen de bir şeyler uyandırması. Bu şekilde düşünüyorum.

Çok güzel ve göz alıcı bir keşif olmuş. Gerçekten eserlerin hepsi çok güzel.

Evet gerçekten çok güzeller. Senin de beğenmene sevindim 🙂