Dünya Hijyen Günü Özel Etkinliğimiz - Trliste Soru-Cevap Etkinliği #93

in #hive-13897510 months ago

Merhabalar herkese. Son etkinliğimizde kişisel temizlik ve hijyen alışkanlıklarımızı konuştuk. Katılan, katkıda bulunan ve emek veren herkese teşekkür ederiz. Yeni etkinliğimiz başladı. Herkesin katılımını bekliyoruz.


Ayrıca topluluğumuzun artık yeni coin görseli var. Bu görseli bizim için yapan @doze arkadaşımıza teşekkür ederiz. Topluluk üyelerimizin çok beğendiği bir görsel oldu.

English: Our community now has a new rotating coin gif. We would like to express our gratitude to @doze, who created this amazing gif for us. It has been highly appreciated by our community members. 10% of the rewards from this post will be sent to our friend. Thanks @doze 🌼

turk.gif

Sudefteri Arkadaşımızın Sorusu


@sudefteri

Yapmadan rahat edemediğiniz veya bu konuda takıntı hâline getirdiğiniz bir temizlik alışkanlığınız var mı?


Ve İşte Cevaplarımız

Hephaestus

Merhabalar, tam benlik soru 😄 Genel anlamda temizlik ve düzene dikkat eden biriyim. Dağınık ve hijyensiz bir yerde duramam. Ya temizler düzenlerim ya da giderim. Çünkü o görüntüyü gördükçe rahatsız olurum. Bazen haddimi aşarak eş dosta da karışırım ya da böyle bir ortamda nasıl duruyorsun diye eleştiririm 🙂


mehmetfix

Ben genelde yanımda kolonya olmadan dışarı çıkmam. Özellikle toplu taşımaya kolonyasız binmem. Çünkü bu gerçekten gerekli. Bir ara bundan vazgeçer gibi oldum ama sonra yine fikrimi değiştirdim ve otobüslerden çıktıktan sonra kolonya kullandım. Bence bu herkesin yapması gereken bir şey çünkü bazı insanlar gerçekten her yere dokunuyorlar ve sonra otobüslerde herkesin dokunduğu şeylere dokunuyorlar. O yüzden ben bu konuda çok takıntılıyım. Ama bu lütfen yanlış anlaşılmasın amacım insanları aşağılamak değil sadece fikirlerimi söylüyorum. Eskisi kadar olmasa da temizlik takıntısı olan birisi olarak...


damla

Yapmadan rahat edemediğim temizlik alışkanlıklarımın temel nedeni alerjilerim. Eskiden akar alerjim vardı, son yıllarda kimyasal ve su alerjimin de ortaya çıkmasıyla yaşam tarzımda köklü değişiklikler yapmam gerekti. Yani antihistaminlere yüklenmek istemiyorum. Mantıklı gelen alerjenleri uzak tutmak. Bu yüzden almam gereken önlemlerin hepsini yazmaya sayfalar yetmez. Örneğin, giydiğim kıyafetlerin yeni yıkanmış olması gerekiyor. Yıkanıp birkaç hafta beklemiş kıyafetleri giyemiyorum. Bu nedenle giyeceklerimi planlayıp birkaç gün önceden tekrardan yıkamam gerekiyor. Uzun zamandır kurutma makinesi kullanıyorum. Hem daha kısa sürede kuruyor, hem de ipe asılan kıyafetler de dışarıdan bazı maddelere maruz kalıp alerji yapabiliyor. Çarşaflarımın her gün değişmesi gerekiyor. Dışarıdan geldiğimde mont dahil tüm kıyafetlerimin yıkanması gerekiyor.

Kimyasal alerjimden dolayı her deterjanla yıkanmış şeyler bana uymuyor. Mağazadan kıyafet alıp hemen giyenler var ya da havlu, çarşaf alıp hemen kullananlar. Benim için hepsinin önce yıkanması lazım. Otele gittiğimde şanslı günümdeysem kullandıkları deterjanlar bana alerji yapmaz. Aksi halde ya kendi deterjanımla yıkatmak ya da kendi çarşaflarımı götürmek zorundayım. Daha çok şey sayabilirim, kısaca kimyasal alerjimin özeti bu. Geçenlerde bir arkadaşımda kaldım. Neredeyse hastanelik olacaktım. Bir köşeye rendelenmiş sabun koymuş, güzel koksun diye içine yağ damlatmış. O sabun alerji yaptı. Evi incelemiştim ama sabun nasıl olduysa gözümden kaçmış. Bir de birkaç yıldır mevsim geçişlerinde su alerjim ortaya çıkıyor. Sadece deniz suyu ve arıtılmış temiz su alerji yapmıyor. Onun dışında herkesin girdiği havuzlara falan giremiyorum. Özetle, çok şeye dikkat etmem gerekiyor. Temelinde alerjilerim yatıyor. Ama bazen aşırıya kaçıp mantıksız takıntılar yapabiliyorum. Fark eder etmez onlardan kurtulmaya çalışıyorum.


passenger777

Temizlik konusunda evet takıntılarım var. Hatta biraz abartıyor da olabilirim. Hemen Kısa kısa belirteyim. Mutfakta asla, bulaşık bırakmam. Sabah işe giderken yatağımı muhakkak toplarım ve odayı havalandırırım. Evde mutlaka bir pakette olsa kağıt havlu olmalı.. Bunda gerçekten takıntılıyım.

Mutfak tezgahın altında mutlaka kurulama havlusu olur. Mümkün olduğunca her sabah duş almaya özen gösteririm. Çok fazla yemek yapamıyorum, nedeni bilmiyor olmam ve ortalığı batırmamak için temizliğiyle birlikte yapmam.

Bir de evin süpürülmesi var. Evim küçük olmasına rağmen gözüme takılanları ıslak mendille alma gibi bir takıntım da var.

Gardolabım da kıyafetlerim arasına naftalin koyuyorum. Hepsi düzgün ve katlıdır. Hepsinin yeri de ayrıdır. Çok fazla çamaşır biriktiriyorum. Az da olsa kısa programda atmaya çalışıyorum. Şimdilerde herkes kurutma makinesi almaya başlamış. Denemedim ama iyi fikir gibi geldi.

Son olarak Buzdolabı raflarında yaptığım düzen var. Mutlaka kahvaltılıklar ön üst rafta olmalı... Onun altında tereyağ salça ve yoğurt oluyor. Onun altında yapılmış bir yemek varsa o oluyor. Biraz abarttım farkındayım ama öyle oluyor. 🙂

Aslında yazılacak çok şey var. Ama çok fazla da ayrıntıya girmek istemiyorum. Bu güzel soru için @sudefteri ,ne teşekkür. 🙏


princeofbeyhive

Herkese selam. Temizlik en hassas olduğum ve çizgilerimin olduğu konulardan biridir. Çamaşır, bulaşık ya da ev temizliği farketmeksizin her alanda belirli takıntılarım var. Eskiden çok daha fazlalardı. Ama son 5-6 aydır o kadar yoğunum ki bunların hiçbirine vaktim kalmıyor. Bu yüzden temizlik işlerinden eli eteği çektim diyebilirim. Aklıma ilk gelen takıntım annemle en çok kavga ettiğimiz takıntı. Mesleki anlamda da kimya benim hayatımın merkezinde olduğu için ister istemez sıradan insanlara göre daha hakimim bu konulara. Dolayısıyla hangi yüzeyin hangi malzemeyle silineceğini iyi biliyorum. Annem temizlik yaparken sirke kullanırdı. Ben sirkenin her türlüsünden nefret ederim. Korkunç bir kokusu var bence. Farkettiyseniz yemek tariflerimde de yüzyılda bir falan kullanıyorum, o derece yani. Sirke antimikrobiyal bir sıvıdır evet ama DEZENFEKTAN DEĞİLDİR. Bu yüzden yüzeyde yaşayan virüslere ve alerjen etkenlere karşı da dirençli bir temizleyici değildir. Yani sirkeyle temizlik yapmanın pek de bir anlamı yok. Çünkü istediğiniz kadar sirke kullanın 1 kapak çamaşır suyunun verdiği dezenfeksiyon performansını vermez. Evet temizleyici etkileri olabilir ama daha iyi alternatifler varken tercih etmem. Boşuna o kokuyu çekmeye değmez.

Herkesin evinde mob vardır. Ya da daha bilinen adıyla vileda. Vileda kullanırken yüzey temizleyici haricinde birkaç damla da çamaşır suyu damlatırım mutlaka. Hem bana o temizlik havasını çağrıştırır hem de performansı arttırır. Ama çok damlatmamaya özen göstermek gerek. Çamaşır suyu yüzeylerde korozif etki gösterip oksitlenmeye sebep olabilir.
Eskiden kapı kolu gibi yüzeyleri amonyak ile silerdim. Amonyak da dezenfektan yapımında kullanılan malzemelerden birisi. Dolayısıyla onun da dezenfektan etkisi var. Ama kokusu biraz kötü. Zaten iyi dezenfektanlar -aromatiklerle yapılanları saymazsak- genelde kokusuz olur ya da kötü kokarlar.


mukadder

Merhaba. Önceden çok fazla takıntılarım vardı. Çok fazla kimyasal içerikli temizleyiciler kullanıyordum. Ama zamanla bunun bir hastalık olduğunu görünce kendimi frenlemeye başladım.

Aleejiden dolayı daha az kimyasal kullanıyorum. Artık bazı şeylere gözlerimi kapatabiliyorum. Önceden her temizlikte pencere ve kapı silerdim. Şimdi sadece kapıları siliyorum 😀


doganhilal🌼

Arkadaşlarımın yazdıklarını okuyunca yazacak çok şeyimin olmadığını gördüm. Benim en dikkat ettiğim şey dışardan geldiğim an ayaklarımı yıkamak, bu yapılmadığında çok rahatsız oluyorum. Dışarıdan geldiğimde kııyafetlerimi bir an önce değiştirmekte beni rahatlatıyor. Toza, polene ve kokuya alerjim olduğu için en sevdiğim mevsim olan ilkbaharda biraz zorlu geçiyor. .


sudefteri

Herkese merhaba. 🙋‍♀️

Öncelikle sorumu cevaplayan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. 🌸
Bazı yazılanlarda kendimi gördüm diyebilirim. Kısaca bahsetmek istiyorum ben de.:)

Kışın sabahtan açtığım pencereyi hava kararmadan az önce kapıyorum, yazınsa hep açık bırakıyorum. Evin havadar olmasını seviyorum. Gittiğim evlerde bazen havasızlıktan bunalıp camları açtığım doğrudur.
Çok sık el yıkarım hatta sıvı sabuna alerjim olduğu için son bir yıldır katı sabun kullanmam gerekiyor. Ama yine de arada kullanıyorum mecburen. Dokunduğum çoğu şeyin kirli olduğu düşüncesinden dolayı her yere temas etmekten kaçınıyorum. Apartman ve asansör kapısı, tuşlarına vs dokunurken peçete kullanıyorum. Evdeki çöp kovası kapaklarına dokunamam. Bazen dışarıda, çöp konteynırının kapağını eliyle açıp poşetini atarak hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam eden insanlar görüyorum. Bunu yapamazdım. 🫢 Kapaksız çöp kovası candır.

Telefonuma dokunulmasını istemem, bazen birine bir resim / fotoğraf / video vs gösteriyorum kendim tutup, o eline alıp bakmaya çalışıyor. İçimden, 'tutuyorum işte baksana' diyorum ama bazen elinden bir şey gelmiyor. Sonra temizlemeyle uğraşıyorum.
Başkasının telefonunu da elleyemem kirli gibi geliyor. 🙊

Yumurtaya dokununca mutlaka ellerimi yıkarım ama genelde bunu yapan az. Tek bana mı tuhaf geliyor acaba? 🤷‍♀️
Paraya dokununca da kirlilik hissi veriyor, ıslak mendil ve kolonya kullanıyorum sonra.

Ayrıca eve gelince tüm kıyafetleri değiştirmek lazım. Ev kıyafeti olmalı bence.
Hele ki saatlerce ayakkabı içinde kalan çoraplarla evde gezilmemeli, bu kırmızı çizgim. 🙆‍♀️
Dışarıda giydiklerimi eve gelince makineye atarım, asla giyinmişlerle temiz giysiler gardıropta bir arada bulunmamalı.

Eve gelen misafirlere verdiğim terlikleri, onlar gittikten sonra makineye atarım ki sonrakiler temiz temiz kullansın. Ama bunu herkesin uyguladığını sanmıyorum. O yüzden başkasının evine gittiğimde, verilen terlikleri kullanamam. Yanımda ev ayakkabısı / terliği götürürüm mutlaka. 🙊

Eskiden eve gelen misafirden sonra halıyı falan silerdim çünkü halıya oturmayı ve uzanıp kitap okumayı severim. Fakat bu beni yorduğu için bıraktım artık. 🫠

Son olarak dışarıda bankta vs oturmadan önce ıslak mendille, kolonya ile vs silip kurularım. Okul sıralarında da bunu uygulardım. Hatta yıllığımızda bu konunun bahsini etmişti arkadaşlarım. 🙆‍♀️


baboz

Merhaba,
Öncelikle sorusu için @sudefteri’ne teşekkür ederim.
Benim temizlikle ilgili hatırladığım tek takıntım ellerim. Sürekli ellerimi yıkıyorum. Mesela salata yaparken her farklı sebzede ellerimi de yıkarım. Gün içerisinde 30-50 arası el yıkıyorumdur muhtemelen. E tabii yüzümde bundan nasibini alıyor. 😂



Önceki Etkinliklerimizden...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 - Aktif Üyeler | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92



Sort:  

çok keyifli bir etkinlikti, cevaplar ilham vericiydi, katılan herkese ve bu postu oluşturan @damla'ya teşekkür ediyorum 🥳🌼

ayrıca coin görseli çok hoş olmuş 🙆‍♀️
thanks @doze 🌸

Saplantı haline gelmediği sürece temizlik iyidir :) Logo için teşekkürler.

@tipu curate 3

Takıntı hale getirdiğimiz alışkanlıklarımızın çoğu, temizlik üzerine oluyor. Keşke bu takıntılarımızı, sevgiye, saygıya ve insana vereceğimiz değerler olarak kullanabiliyorsak olsak, ne güzel olurdu. Katılan herkese çok teşekkürler.

Kesinlikle sizinle okadar aynı fikirdeyimki keşke herkes çok dikatli olsa toplu taşımalarda gerçekten bazı insanlarımız çok hijyeniksizler kirliler dikkatsizler yani çağımızda çok şükür herşey mümkün deterjan desen full sabun sen aynı kolunya öle inaniki ben kendimden çok bana yaklaşan toplu taşımları kullanıyorum hani insanları düşünüyorum ki benden rahtsız olmasınlar yani herkonuda dikatli olmalıyız herkes kapısının önünü süpürse dünya tertemiz olur ☺️deyim yerideyse ☺️

Etkinlik bence çok keyifliydi.. Takıntılarımız, yanlışlarımız ve dogrularimizi gördük. Ben çok eğlendim. coin fikri çok başarı tebrik ederim.